• English
  • Finnish
  • Russian

VUOSIKERTOMUS v. 2016 Tulosta Sähköposti

1. Yleistiedot

2. Hanketyö

3. Tapahtumat, matkat ja kerhot

4. Kokoukset

5. Talous

1. Yleistiedot

V. 2016 toiminta oli aktiivista ja sujuvaa, kiitos osaavien yhdistyksen jäsenten ja hyvien yhteistyökumppaneiden. Yhdistyksen tilat Haminassa olivat aktiivisessa käytössä. Kaiken ikäisiä kävijöitä oli yhteensä 2690, tultiin tapahtumiin, kerhoihin, kokouksiin, yhteistyöpalavereihin, saamaan neuvoja ja tulkkausta, kertomaan kuulumisia ja 50 kertaa kirjastoon, lainassa oli 123 kirjaa.

Jäsenmäärä kasvoi, vuoden vaihteessa yhdistykseen kuului 148 henkilöjäsentä ja 2 yhteisöjäsentä. Vanhempien ilmoittamia lapsijäseniä oli 67. Viestinnässä käytettiin internetsivuja www.haminarodnik.com ja facebook.com/rodnikhamina ja vk.com/rodnikhamina, esitellen suomen ja venäjän kielillä omia ja yhteistyökumppaneiden tapahtumia sekä Hamina Liikkuu, HaLii hankkeen ansiosta urheiluseurojen maahanmuuttajat huomioon ottavaa liikuntaa. Jäsenistölle on tiedotettu ajankohtaisista asioista sähköpostitse ja tekstiviestillä. Yhdistyksen järjestämään kuntouttavaan työtoimintaan osallistui 5 henkilöä Haminan ja 4 henkilöä Virojoen toimipisteessä.

2. Hanketyö

Suuntana työelämä hankkeen jatkohakemukseen vuodelle 2016 saatiin myönteinen päätös Kaakkois-Suomen TE-palveluilta. Hankkeen tavoitteena on edistää maahanmuuttajien ja pitkäaikaistyöttömien töihin ja koulutukseen pääsyä työllistämällä yhdistyksen toiminnassa tai toisella työnantajalla. Avustuksella maksettiin 3 henkilön palkka ja toimistokulut. Palkkatuella oli vuoden aikana yhteensä 22 henkilöä ja työkokeilussa 14 henkilöä. Jatkoina ovat pääasiassa olleet ammattiopinnot, kielikoulutus tai työtoiminta.      

Yhdistyksen infopisteet Haminassa, Virojoella ja syksystä alkaen Miehikkälässä ovat antaneet työkokemusta suomen- ja venäjänkieltä osaaville. Hyötyinä ovat olleet lausuntojen, lomakkeiden, sopimuksien sekä työ- ja koulutusilmoitusten ymmärtäminen. Haminan infopisteessä asiakkaita neuvottiin 54 kertaa työ- ja koulutusasioissa, tukitulkkauksia ja käännöksiä tehtiin 167 kertaa. Virojoen ja Miehikkälän infopisteissä neuvontaa työ- ja koulutusasioissa annettiin 42 kertaa, tukitulkkauksia ja käännöksiä tehtiin 321 kertaa. Yhteensä asiakaspalvelua annettiin työ- ja koulutusasioissa 96 kertaa, muissa asioissa 488 kertaa, kaikkiaan yhteensä 584 kertaa.

3. Tapahtumat, matkat ja kerhot

Tapahtumat

13.2. Ystävänpäivän riehaan tuli 60 osallistujaa leikkimään, askartelemaan, juttelemaan ja nauttimaan sydänleivonnaisia. Draamakerho laati ohjelman, toteutus: Alla Suoninen, Irina ja Vladimir Saraykin, Raisa Pospelova, Svetlana Kolobova, Nina Toikka, Nadezhda Kuznetcova, Mariika Semenova, Tatiana Kobzeva, Elena Nevvonen, Valeria Bozrikova, Anastasia Karhu ja Ekaterina Gorbatseva.

7.3. Yhdistyksen vuosikokoukseen saapui 29 jäsentä, 12 jäsentä oli antanut valtakirjan. Hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus, sääntöuudistus ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin.

12.3. Yhdistyksen tiloissa pidetty Jäähyväiset talvelle tapahtuma juhlisti perinne-esitysten ja kisojen voimin kevään voittoa. Maukkaat blinit olivat loppua kesken. Yleisöä tuli100 henkeä. Ohjelmasisältö työstettiin draamakerhossa. Järjestäjiä oli 24 henkilöä: blinit Raisa Pospelova, esiintyjät, rekvisiitta ja asut: Elena Shutova, Alla Suoninen, Nadezdha Kuznetcova, Irina Saraykina, Tatiana Kobzeva, Dmitriy Shevchenko, Aleksei Samontsik, Vladimir Saraykin, Valeria Bozrikova, Larysa Niemeläinen ja Mariika Semenova, askartelu: Elena Nevvonen, kasvomaalaus: Anastasia Karhu ja Ekaterina Gorbatseva, arpajaismyynti: Ljubov Sergeeva, blinikilpailu: Nina Toikka, kahvio: Elena Suur-Uski, Svetlana Kolobova, Olga Fokina-Karvonen, Ekaterina Fortuna ja Natalia Parshchikova, valokuvaus: Valeria Kononova, apu kilpailujen sujumiseksi: Ilja Bozrikov, laulut: kansanlauluryhmä Rodnik Aleksandr Pshedromirskijin johdolla. Kilpailun ”Mitä blinejä” voittajaksi, yleisön äänestyksellä tuli Elena Ermoshkina, saaden kultamitalin ja palkinnon, toiselle sijalle tuli Raisa Pospelova, saaden hopeamitalin ja palkinnon. Alla Suonisen tietokilpailun kysymyksiin ensimmäisinä vastasivat oikein Irina Levikari ja Ganna But. Käsityömyyntinäyttelyyn toi töitään esille 7 yhdistyksen jäsentä.

19.4. Draamakerho esitti nukketeatterin keinoin Vallin päiväkodin lapsille sadun Jäniksen tupa, sen jälkeen oli piirileikkejä, esiintyjät: Alla Suoninen, Irina Saraykina, Elena Shutova, Larysa Niemeläinen, Tatiana Kobzeva, Aleksandr Pshedromirskij, Aleksei Samontsik, Elena Rasinen ja Ljubov Pekurinen.

7.5. Tehtiin retki Tykän tuulimyllylle, kaunis sää suosi. Voitonpäivää edeltäen kaunistettiin toisessa maailmansodassa kuolleiden lentäjien hauta ja sitten vietettiin Tykän tiloissa piknik, osallistujia oli 15.

19.5. Yhdistyksen tiloissa toteutui lämminhenkinen ilta, kun Venäjällä tunnettu ja suosittu teatteri- ja elokuvanäyttelijä Georgi Shtil, synt. v. 1932, saapui vierailulle. Noin 30 ihailijaa tuli kuulemaan hänen tarinoitaan, katsomaan filmipätkiä ja keskustelemaan.

4.6. Maailman ympäri päivässä alkoi, kun lapset piirsivät pihalle laivan, jolla seilattiin. Ensimmäisessä satamassa tuli Kuningatar kertomaan tarinoita. Matka jatkui Kaukoitään, jossa tervehdittiin paikallista asukasta. Sieltä lähdettiin Australiaan ja tutustuttiin kenguruun. Matkalla Antarktikselle kohdattiin merirosvot, perillä leikittiin pingviinin johdolla. Afrikassa saatiin maalaukset kasvoihin, valtamerten kautta päästiin Robinson Crusoen saarelle. Sieltä lähdettiin Etelä-Amerikkaan karnevaaleihin, josta jatkettiin Pohjois-Amerikkaan ja kun oli nähty mustangihevoset, palattiin kotiin. Osallistujia oli 30. Sisältö ja rekvisiitta suunniteltiin draamakerhossa, toteutus: Elena Shutova, Vladimir Saraykin, Tatiana Kobzeva, Marina Vybornova, Irina Saraykina, Ekaterina Gorbatseva, Anastasia Karhu, Elena Shutova, Larysa Niemeläinen, Alla Suoninen, Valeria Bozrikova, Aleksei Samontsik, Alexandr Bolychev, Natalia Parshchikova ja Anna Kiviniitty, kahvio: Elena Suur-Uski, Olga Fokina-Karvonen ja Raisa Pospelova, grilli: Sergei Savushkin ja Oleg Shutov.

8.6. Haminan kaupunkisuunnistusiltana yhdistys järjesti kahvion päätepisteeseen Kauppiaantalo-museolle yhteistyössä Suomi-Venäjä seuran Haminan osaston kanssa, perille pääsi 55 suunnistajaa.

2.8. – 6.8. Haminan Tattoo-viikon aikana järjestettiin Kauppiaantalomuseolle Venäläinen lounastupa ja teehuone, asiakkaita kävi yhteensä 380. Kiitos museotoimelle, joka kutsui organisoimaan perinteisen lounastuvan sekä valmisti mainosjulisteet. Asiakkaita viihdyttäneistä lauluista ja esityksistä vastasivat Rodnik kansanlauluryhmäläiset: Alla Suoninen, Elena Rasinen ja Olga Fokina-Karvonen ja kuoronjohtaja Aleksandr Pshedromirskij; keittojen valmistamisesta kokki Aleksandr Bolychev, keittiötyöstä avustajat: Tatiana Kobzeva, Kirsi Karvanen, Nina Toikka, Natalia Parshchikova ja nuoret avustajat Ruslan Trofimov ja Dmitry Fokin; leivonnaisista kondiittori Raisa Pospelova ja avustaja Marina Vybornova, asiakaspalvelusta: Elena Suur-Uski, Olga Fokina-Karvonen, Irina ja Vladimir Saraykin, Natalia Parshchikova, Ritva Villikka ja myös ostosten hoitamisesta Elena ja Oleg Shutov.

3.9. Yhteistyössä Haminan seurakunnan ja Yksillä purjeilla hankkeen kanssa järjestettyyn retkipäivään Vehkarinteessä osallistui 19 aikuista ja 20 lasta. Ohjelma oli perinteinen ja sää suosi. Palautteena oli kiitosta, toiveita ulkoleikeistä ja lapsilta ehdotus: kalakeiton tilalle lihapullia.

16.9. Yhdistys osallistui 12. kerran Haminan kaupungin Valojen yö tapahtumaan pitämällä kahviota, nyt paikka oli Raatihuoneen torilla, jossa liikkui paljon väkeä. Asiakkaille, 130 henkilöä, maistuvat piirakat ja koristellut muffinsit, leipureina toimivat: Raisa Pospelova ja Elena Shutova, kahvilan asiakaspalvelua hoitivat: Elena Suur-Uski, Olga Fokina-Karvonen, Natalia Parshchikova, Ljubov Sergejeva ja Lidia Mäkäläinen. Lasten ohjelmasta vastasivat Olga Koroleva, Irina Cherniychuk ja Irina Saraykina. Lapset suorittivat tehtävät iloiten, mikä sai vanhemmat ja ohikulkijat ihastelemaan. Lasten kasvomaalauksia tekivät Tatiana Kobzeva ja Irina Cherniychuk. Historiatietoja testaavaan kaupunkisuunnistuksen ”Tunne ja rakasta kaupunkiasi” oli laatinut Vladimir Saraykin, voittajaryhmä Makarov-Raudanen ja Kekkonen sai pääpalkintona uimahallisarjalipun. Monin tavoin auttanut Dmitriy Shevchenko lainasi myyntiteltan, sen pystyttivät Vladimir Saraykin, Vitaly Klepatskiy, Viktoria Myamikeeva ja Marina Vybornova, jotka myös hoitivat loppusiivouksen.

5.10. Vanhusten viikon pääjuhlan tarjoilun Simeon-salissa hoitivat kiitoksia saaden Nina Toikka, Olga Fokina-Karvonen, Natalya Parshchikova ja Olga Koroleva. Sali oli täynnä vieraita.

19.10. Rodnik draamakerho esitti satuviikolla Haminan kirjaston Kasper-salissa venäjänkielisen sadun Taikasormus nukketeatterin keinoin. Näytös hurmasi yleisön, yhteensä 80 lasta ja aikuista. Dramatisointi tehtiin draamakerhossa, toteutus: Alla Suoninen, Irina Saraykina, Tatiana Kobzeva, Evgenii Hivuks, Tatiana Uusnäkki, Elena Rasinen, Elena Shutova, Vladimir Saraykin, Olga Koroleva, Larysa Niemeläinen ja Nadezda Lukina.

20.10. Yhteistyössä Suomi-Venäjä seuran kanssa pidettiin onnistunut yhteislauluilta Ravintola Kamussa, sekä suomen- että venäjänkielisten laulujen vetäjänä toimi bardi Vladimir Itchenko.

22.10. Perinteinen Venäläinen ilta vietettiin Simeon-salissa. Kutsuttuina saapuivat esiintymään: Flamingo ry:n Surprise tanssiryhmä koreografi Anna Hamitovan johdolla, yhtye Siiri ja …, Rainbow sirkuskoulu, kitaristi Grigorii Semenov, Haminan Seudun Tanssijat ry, itämaisten tanssien esittäjät Janina Gorotseva ja Vera Anopotska, jotka tulivat Pietarista. Rodnik draamakerho esitti musiikkikuvaelman Säästöleikkuri. Yleisö antoi kaikille runsaat aplodit. Illan valmistelusta ja järjestämisestä vastasivat: Alla Suoninen, Irina Saraykina, Tatiana Kobzeva, Nina Toikka, Ritva Villikka, Tatjana Uusnäkki, Olga Koroleva, Natalia Parshchikova, Elena Suur-Uski, Elena Shutova, Svetlana Virolainen, Aleksei Samontsik, Evgenii Hivuks, Vitaly Klepatskiy, Elena Utkina, Irina Nieminen, Matti Hytönen, Vladimir Saraykin ja kansanlauluryhmän jäsenet: A. Pshedromirskij, Elena Rasinen, Galina Mihailtsenko, Svetlana Gubareva, Ljubov Bakan, Olga Fokina-Karvonen ja Natalia Shular, leivonnaisista ja keittiötyöstä: Raisa Pospelova, Marina Vybornova ja nuori avustaja Ruslan Trofimov. Juontajana toimi Oksana Hivuka. Aulassa pitivät onnistuneet näyttelyt Natalia Roihuvuori, esitellen kuvataide- ja huovutustöitään ja Olga Tsernih tekemiään joulukoristeita.

4.11. Eduard Khakimov toi vierailulle Udmurtista saapuneen Tsilter kansanlauluryhmän.

19.11. Museotoimen kutsusta pidettiin Annan Narinkoilla, Kauppiaantalomuseolla kahviota. Kävijöitä oli yli 100, asiakaspalvelun hoitivat Irina Saraykina, Elena Shutova ja Nina Toikka ja leivonnaiset valmisti Raisa Pospelova.

26.11. Yhdistyksen draamakerho esitti kiitoksina yhteistyöstä Arbor Mundi ry:n 10-vuotisjuhlassa musiikkikuvaelman Säästöleikkuri Kulttuuritalo Greipissä, Kotkassa.

12.12. Yhdistyksen ja Suomi-Venäjä seuran Haminan osaston yhteinen kaksikielinen pikkujoulu vietettiin Haminan Teatterin kahviossa, kooten 30 osallistujaa syömään, laulamaan ja huvittelemaan.

15.12. Vietettiin entisessä Vallin päiväkodin salissa kaksi lasten joulujuhlaa, yksi alkoi klo 16.00 ja toinen klo 18.00, yhteensä lapsiyleisöä oli 70, iloitsemassa satuhahmojen esityksistä Ystävällisyys voittaa aina, Pakkasukon ja Lumitytön kohtaamisesta ja makeista lahjoista. Ohjelma suunniteltiin draamakerhossa, toteuttajat: Irina ja Vladimir Saraykin, Evgenii Hivuks, Larysa Niemeläinen, Vitalii Uvarkin, Elena Shutova, Tatiana Kobzeva, Alla Suoninen, Ksenia Muhina, Valeria Bozrikova, Polina Borisoglebskaja, Sofia Matilainen, Alina Kondratovich, Ruslan Trofimov ja Andrei Makarov. Virpi Honkasalo suoritti näyttötutkinnon esittämällä joulutarinan nukkien avulla.

Matkat

Matkat olivat toiveiden mukaisia, niiden järjestäminen onnistui hyvin.

20. - 22.5. Matkalle Uuteen Valamoon osallistui 29 aikuista ja 9 lasta.

24. - 25.9. Matkalle Tallinnaan osallistui 29 henkilöä, kiertoajelu ja ohjelma saivat kiitosta.

18.9. Tiedotettiin jäsenille matkasta Lappeenrantaan, jolloin oli mahdollisuus äänestää Venäjän konsulaatissa ja tehdä opastettu kierros kaupungissa. Osallistujia oli 69 aikuista ja 7 lasta.

Kerhot

Suomen kielen kerhot

Yhdistyksen tiloissa koko vuoden toimineessa, 2 kertaa viikossa kokoontuneessa suomen kielen jatkokerhossa kävi n. 25 henkilöä, kerrallaan oli yleensä 5 – 8 osallistujaa, vetäjänä toimi Kirsi Karvanen. Vastaavasti toimineessa alkeiskerhossa opiskeli 5 henkilöä, vetäjänä toimi Alla Suoninen.

Draamakerho

Draamakerhossa tapahtumien ohjelmasisällön tuottamiseen, esitteiden laatimisiin, rekvisiitan valmistamiseen, käsikirjoitusten muokkauksiin, harjoituksiin ja esityksiin ovat aktiivisesti osallistuneet seuraavat: Alla Suoninen, Irina Saraykina, Tatiana Kobzeva, Elena Shutova, Vladimir Saraykin, Aleksei Samontsik ja Evgenii Hivuks. Harjoituksia oli eri kokoonpanoilla 3-5 kertaa ennen esiintymisiä.

Kansanlauluryhmä Rodnik

23.1. Vuoden aluksi Rodnik lauluryhmä vietti iloiset toiminnan 10-vuotisjuhlat mökillä Vilniemellä, tarjolla oli appelsiiniankkaa ja paljon muuta hyvää, mukavaa ja hauskaa yhdessäoloa sekä laulamista. Harjoitukset pidettiin15.2., 18.4., 16.5., 19.9., 21.10., ja 19.12. Esiintymisiä: Haminan Tattoo-viikolla osana yhdistyksen Venäläisen lounastuvan toimintaa Kauppiaantalo-museon pihalla musisoivat ja lauloivat Rodnik kansanlauluryhmästä johtaja Aleksandr Pshedromirskij, Alla Suoninen, Olga Fokina-Karvonen ja Elena Rasinen. Lauluryhmä osallistui musiikkikuvaelman Säästöleikkurin esityksiin Venäläisessä illassa ja Arbor Mundi ry:n 10-vuotisjuhlassa.

Lastenkerhot

Kevätkaudella lastenkerho Pikkunallet pidettiin 24 kertaa, osallistujia oli yhteensä 27, noin 10 – 14 lasta/kerta. Aiheina olivat Suomen ja Venäjän merkkipäivät ja juhlat, soittimet, liikunta, leivonta ja tutustumiset paikallismuseoon ja paloasemaan, ohjaajina Irina Saraykina ja Tatiana Kobzeva.

Syyskaudelle ilmoittautui niin monta lasta, että kerho jaettiin pikkulapsiin ja koululaisiin. Pikkunalleihin, 3-6v, ilmoittautui 22 lasta, kerhoja pidettiin 17 kertaa, osallistujia oli n. 10 lasta/kerta. Teemoina olivat askartelu materiaaleihin tutustumiseksi, satunäytelmät, liikunta ja kansainväliset merkkipäivät, ohjaaja Irina Saraykina. Pikkujoulu järjestettiin kahvilaan, jolloin samalla Virpi Honkasalo kertoi adventtiajasta, näyttötutkintonaan. Iloisten ystävien kerhoon tulivat yli 7-vuotiaat, siihen ilmoittautui yhteensä 15 lasta, osallistujia oli n.12 - 15/kerta. Sisältönä olivat elokuvat, fysiikan, kemian ja biologian demonstraatiot, musiikki ja rytmi- liikunta, muotinäytös, käsityöt, ruoanlaitto, piirtäminen, askartelu ja satunäytelmät.

Seniorikerho

Kerho kokoontui 29 kertaa, osallistujia oli 4-5/kerta. Sisältönä olivat tarinoiden kertominen, elokuvat, keskustelu eri teemoista, tuolijumppa sekä miten hoitaa terveyttä. Vetäjänä toimi Tatiana Kobzeva.

Muut kerhot

Larysa Niemeläinen piti 3 kertaa askartelukerhoa ja Alla Bytchkova piti yhden korujen valmistusillan.

25.11. Suomea ja venäjää puhuen opittiin keittämään borssia Raisa Pospelovan johdolla, 6 osallistujaa.

4. Kokoukset

Yhdistyksen hallituksen kokouksia oli 4 kertaa, ne pidettiin 23.2.; 7.4., 23.8. ja 7.12.

25.1. Osallistuttiin Hilma kumppanuustalolla yhdistyksen toiminnan rahoitusiltaan.

28.1. Lahdesta saapui inkerinsuomalaisia kysymään neuvoja hanketoiminnasta.

1.3. Tutustumispalaveri seudullisen maahanmuuttajatyön koordinaattorin Anu Kilpisen kanssa  

22.3. Haminan kaupungin nuorisoyhteistyösopimuksen ilta

5.4. ja 12.4. Lasten kesäleirisuunnitelmien palaverit Kymijoen Nuorisoyhdistyksen kanssa

11.5. Alla Suoninen osallistui Maahanmuuttoasiain jaoston kokoukseen.

5. Talous

Yhdistys sai toiminta-avustuksia seuraavilta: Taiteen edistämiskeskus, monikulttuurisuuden tukeminen ja rasismin vastainen työ 2000 €; HaLii-Hamina Liikkuu hanke, maahanmuuttajien ja paikallisten liikunnan edistäminen, aktiivinen osallistuminen yhteistyökumppanina ja monipuolinen tiedonvälitys, tulkkaukset ja käännökset 3000 €, Haminan kaupunki, nuorisoyhdistyssopimus 100 €. Muita tuloja olivat jäsenmaksut, tulkkaus- ja käännöspalvelumaksut, muut kannatusmaksut ja yhteistyössä järjestettyjen tapahtumien sekä oman toiminnan tuotot. Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä yhdistys sai korvauksena yhteensä 7843,09 €.

Yhdistyksen talous on vakaalla pohjalla. Taseen loppusumma on 43126,44 euroa. Tilikauden alijäämä on -3827,78 euroa. Hallitus esittää vuosikokoukselle, että tilikauden voitto/tappio siirretään voitto- ja tappiotilille.

Kiitämme sujuvasta yhteistyöstä seuraavia: Haminan kaupunki, Haminan seurakunta, Suomi-Venäjä seuran Haminan osasto, Hilma kumppanuustalo, Flamingo ry, Arbor Mundi ry, Haminan Teatteri ry, Tykän tuulimylly ja Ugrin Paikka Eduard Khakimov sekä kaikkia toimintaan osallistuneita ja sitä avustaneita.

Alla Suoninen,                                                     Elena Suur-Uski,

yhdistyksen puheenjohtaja                              rahastonhoitaja

 
< Edellinen
 
 
Rodnik © 2017