Kaupunki on perustettu Ruotsin vallan aikana 1653 Pietari Brahen toimesta. Alkuun sen nimi oli Vehkalahden Uusikaupunki, pitäjän nimen mukaan, kuningatar Fredrika muutti nimen Fredrikshamniksi, joka lyhentyi Haminaksi.
Kaupungissa on hyvin säilynyt vanha linnoitus, vanhoja kirkkoja sekä raatihuone. Rakennuksissa ja historiassa näkyy selkeä venäläinen vaikutus. Kaupungin kadut, vanhan osan ympyräasemakaava, ovat elävää historiaa. Kaupunkia ympäröivät kolme kilometriä pitkät vallit, (1722), ja ympäröivä linnoitus rakennettiin tähtimäiseen muotoon. Historiasta kertovat Raatihuone (1798), Rauhan torni (1790), Ortodoksinen Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko, (1837), luterilainen Marian kirkko (1400 -luku), Kaupungin museo ja sotamuseo RUK. Tervasaaren laiturissa on museomajakkalaiva Hyöky, joka on rakennettu Pietarissa 1912.
Karl Gustav Mannerheim (1867 - 1951)
Vanhan aatelissuvun jälkeläinen K.G. Mannerheim on tunnetuin poliittinen hahmo Suomessa ja sen rajoilla. Hänen kohtalonaan oli kolmesti pelastaa maa, vuonna 1918 hän oli sisällissodassa valkoisten johtaja ja johti voittoon. Uudelleen hänet kutsuttiin sotatoimien pääjohtajaksi vuosiksi 1939-1940. Hän onnistui järjestämään maan puolustuksen vihollisen hyökkättyä ja torjumaan sen. Ja vielä seitsämänkymmentävuotiaana marsalkka Mannerheim kutsuttiin johtamaan puolustustaistelua vuosiksi 1941-1945. Ja sen jälkeen toimimaan presidenttinä, jolloin hän veti Suomen irti sodasta ja esti maan miehityksen. Mannerheimin nimi on ollut kauan voiton ja itsenäisyyden sekä vapauden symboli Suomessa ja hän itse eräs kauaskatseisimmista ihmisistä 20 vuosisadalla. Kyllä, vähän hän saattoi arvata, siitä mikä oli edessä, kun hänet erotettiin Haminan kadettikoulusta vuonna 1886 huonon käytöksen vuoksi.
Kuninkaan tie
Eteläisen Suomen rannikon poikki kulkee vanha tie, jota kutsutaan "Kuninkaan tieksi", tie nro 170.
Se oli valtatie, jota pitkin keskiajalta lähtien matkustivat kuninkaat ja kauppiaat, Turusta Viipuriin ja Pietarista Bergeniin, Norjaan. Kulkuväylä menee monien asutuskeskusten läpi, osa siitä myös Haminan kautta. Linnat, kartanot, kirkot ja metallitehtaat rakennettiin "Kuninkaan tien" varrelle ja monet niistä ovat yhä käytössä. Niinpä Kuninkaan tie on merkittävä turistiväylä, joka yhdistää nykyisen Suomen jännittävään menneeseen.