• Finnish
  • Russian

VUOSIKERTOMUS 2019 Tulosta
1. Yleistä tietoa
2. Tapahtumat ja matkat
3. Kerhotoiminta
4. Kokoukset
5. Talous
 

1. Yleistä tietoa

Yhdistyksen toiminta vuonna 2019 on ollut vakiintunutta, ilman suuria muutoksia. Yhdistys haki rahoitusta uudelle työllistämishankkeelle, mutta valitettavasti päätös on ollut kielteinen.

Vuoden aikana on ollut paljon sekä perinteisiä että uusia tapahtumia, on ollut hedelmällistä yhteistä kulttuurityötä sekä Haminan kaupungin että erilaisten yhdistysten kanssa. Vuosikokouksessa maaliskuussa Rodnik ry:n puheenjohtajaksi valittiin Irina Saraykina ja varapuheenjohtajaksi Tatiana Kobzeva. Rodnik osallistui aktiivisesti Rasismin vastaisen viikon tapahtumiin sekä Haminassa että Kotkassa.

Kesäkuussa toimi lasten kesäleiri. Heinäkuussa kaupungin festivaalin aikana yhdistys piti Venäläisen lounas tuvan ja teehuoneen Kauppiaantalon museon pihalla. Kesäleirillä ja lounas tuvassa Rodnik ry työllisti kuusi nuorta Haminan kaupungin kesätyösetelillä. Yhdistys osallistui kaupungin Valojen yö- tapahtumaan, jossa järjesti Onnenpyörä - pelin, käsitöiden myynti ja kahvion Haminan Bastionissa. Esiintyjät Venäjältä ja Helsingistä kutsuttiin perinteiseen ”Venäläiseen iltaan”. Joulukuun tärkein tapahtuma oli tietysti lasten uudenvuoden juhla tai oikeastaan kaksi: ensin pienemmille lapsille ja sitten isommille. Juhlan valmisteluun osallistui monia vapaaehtoisia avustajia, suuret kiitokset kaikille arvokkaasta avustanne.

Rodnik:in tiloja Haminassa käytettiin aktiivisesti ja säännöllisesti: pidettiin kokouksia, työpajoja, kerhoja, nukketeatterin harjoituksia, kansantanssiryhmiä, tehtiin koristeita ja pukuja esityksiä varten, pidettiin yllä kirjaston toimintaa, valmistettiin tapahtumien mainoksia, tehtiin tulkkauksia ja käännöksiä ja muut tarvittavat toimistotyöt. Infopiste Virojoella jatkaa toimintansa lyhyen tauon jälkeen. Kävijöitä oli vuoden aikana 4 990 Haminassa ja 325 Virojoella.

Yhdistyksen aikuisia jäseniä on 159, joista 1 on yhteisöjäsen. Vanhempiensa ilmoittamia lapsia oli 87. Yhdistyksen ja sen yhteistyökumppaneiden tapahtumista tiedotettiin venäjän ja suomen kielellä Internetin ja sosiaalisten median sivuilla: www.haminarodnik.com, facebook.com/rodnikhamina ja vk.com/rodnikhamina. Yhdistyksen jäsenet saivat säännöllisesti myös viestejä ja muistutuksia sähköpostitse ja puhelimitse. Yhdistyksen järjestämään työkokeiluun osallistui 3 henkilöä Haminasta, 9 Kotkasta, 1 Pyhällöstä ja 5 opiskelijaa Kotkasta EKAMIsta. Palkkatuella Rodnik ry:ssä työskenteli vuoden aikana 7 henkilöä. Kuntouttavassa työssä oli 4 henkilöä Haminasta, Virolahdelta ja Miehikkälästä. 

Yhdistyksen infopisteessä Haminassa ja Virojoella maahanmuuttajat saivat säännöllisesti tulkkaus- ja käännösapua sekä neuvontaa erilaisissa asioissa. Haminassa annettiin neuvoja tai apua 61 kertaa työllistämis- ja koulutusasioissa, muissa asioissa 56 kertaa, 95 kertaa tulkkaus- ja käännösapua. Virojoella neuvottiin 13 kertaa työllistämis- ja koulutusasioissa, muissa asioista 250 kertaa, tulkkaus ja käännösapua vaadittiin 62 kertaa. Yhteensä työ- tai koulutusasioissa on ollut 74 käyntikertaa, muita kysymyksiä 306, tulkkausta ja käännösapua 157, yhteensä 537. 

2. Tapahtumat ja matkat 

Tapahtumat:

13.2. Kymenlaakson lasten kulttuuriviikkojen aikana teatteristudion osallistujat esittelivät ohjelman ”Satuarkku”. Nuoret katsojat vastasivat innokkaasti Oksana Hivukan alias Satutonttu esittämiin kysymyksiin ja näin virittäytyivät satunäytelmän tunnelmaan. Rodnik ry:n teatteristudion esittämä ”Petja ja Punahilkka”-näytelmä, joka perustuu V. Suteevin teokseen, oli omistettu ystävän päivälle 14. helmikuuta. Kaupungin pääkirjaston Kasper-salissa järjestettyyn esitykseen osallistui 80 katsojaa.  Rodnik ry kiittää kaikkia esityksen osallistuneita: Fedya Bulavinia, Dasha Makarovaa, Julia Volkovaa, Oksana Hivukaa, Alla Suonista ja Vladimir Saraykinia. Paljon kiitoksia musiikillisesta säestyksestä Oleg Karabeshkinille. Näytelmän ja iloisen tanssin hetken jälkeen kaikki vieraat saivat maistaa tuoreita leivonnaisia ​ Olga Zakharovalta.

9.3. Perinteiseen Laskiaisriehaan eli Maslenitsaan Rodnik ry:n tiloihin kokoontui noin 115 vierasta, juhlaan osallistuivat kansanlauluryhmä “Rodnik” (johtaja Alexandr Pshedromirskiy), tanssistudiot Pikku-Omena (ohjaaja Svetlana Virolainen) ja Surprise (ohjaaja Anna Khamitova). Pihalla vieraitaan odottivat aktiivisia leikkejä, perinteisiä piirileikkejä ja hauskoja kilpailuja. Salissa pidettiin konsertti, arpajaiset, tietokilpailu ja iloiset vitsikkäät kisat. Järjestäjät ja emännät: Alla Suoninen, Irina Saraykina, Ganna But ja Olga Zakharova. Kahviossa, kuten tavallisesti, juhlan vieraille tarjottiin lettuja, leivonnaisia ​​ja piirakoita. Kahviossa työskentelivät Ljubov Sergejeva, Galina Stoulnikova, Olga Zakharova ja hänen äitinsä. Maria Kaikkonen vastasi kasvomaalauksesta, Vladimir Saraykin järjesti Kalastus-pelin, Olga Haapalehto hoiti keväisen askartelunurkan, Tatiana Kobzeva myi arpajaiset. Juhlan aikana aulassa järjestettiin näyttely ja käsityön myynti. Kiitämme näyttelyn osallistujia Aleksandr Bolitševia, Natalia Rouhivuorta ja Elena Karhua.

Valtakunnallinen rasisminvastainen viikko:

18.3. Rodnik ry:n ja Haminan luterilaisten seurakunnan edustajat Alla Suoninen ja Jussi Parjanen pitivät aamunavausta Pyhällön koulussa, teemana monikulttuurisuus.

20.3. yhdistyksen teatteristudio esitteli suomenkielisen näytelmänsä H.C. Andersenin sadun pohjalta "Tyttö, joka astui leivän päälle", Karhulan ja Kotkan kirjastoissa, ja

21.3.  Kotkan Haukkavuoren koulussa. Kaikkiaan esitys näytettiin viisi kertaa. Yhteensä nukketeatteria katseli 280 katsojaa: päiväkotien ryhmät opettajien kanssa, eskarilaiset ja koulun ala-asteen oppilaat opettajiensa kanssa. Esiintyjät ja avustajat saivat erittäin myönteisen vaikutelman näistä vierailuista. Kotkan kirjasto ilmaisi haluavansa kutsua jälleen pienen teatterimme, esittämään venäjänkielisen näytelmän. Kiitämme esiintyjiä Ilonaa, Severiä ja Alla Suonista, Vladimir Saraykinia työskentelystä tekniikan ja musiikin parissa, Irina Saraykinaa avusta nukketeatterisermien takana, Olga Zakharovaa valokuvaamisesta  ja avusta tavaroiden kuljettamisessa ja  järjestämisessä.

23.3. Rodnik osallistui pop-up-kahvilaan Simeon-salissa. Olga Zakharova, Alla Suoninen, Olga Haapalehto osallistuivat ruokien valmistukseen. Tapahtumassa vieraita palvelleet Olga Zakharova ja Irina Saraykina kansanpuvuissa. Pöytämme oli yksi herkullisimmista ja kauneimmista! Kiitos Alla Suoniselle suunnittelusta ja luovasta lähestymistavasta asiaan, sekä Olga Dubokille, Alla Suoniselle ja Irina Saraykinalle toimitetuista rekvisiitasta. Kansanlauluryhmä Rodnik ja tanssistudio Pikku-Omena tekivät vahvan vaikutuksen lavalla! Esitykseen ovat osallistuneet kansanlauluryhmän johtaja Alexandr Pshedromirskiy: Elena Rasinen, Svetlana Virolainen, Aleksei Samonchik, Svetlana Gubareva, Alla Suoninen, Galina Minailchenko, Lyubov ja Vladimir Bakan, Lilia Rippinen ja Olga Fokina-Karvonen. Severi Suoninen ja Ilona Suoninen, Vlad Martikainen, Nastya Fedorova ja Sasha Saraykina esittivät useita tansseja. Kiitos tanssistudion ohjaajalle Svetlana Virolaiselle ammattitaidosta, ystävällisyydestä ja yksilöllisestä lähestymistavasta lapsiin. Kaksi esitystä, kumpikin 20 minuutin ajan, lensivät kuin siivillä. Vladimir Saraykin antoi suuren panoksensa: hän osallistui suunnittelukokouksiin, auttoi tavaroiden kuljettamisessa ja myyntipisteen pystyttämisessä.. Tapahtumaan osallistui noin 200 ihmistä.

28.3. Rodnik ry.n ja Suomi-Venäjä seuran Haminan osaston kutsusta Suuren perheen juhlaan osallistuivat lasten tanssiryhmä Svetljatshki Siestarjoen kaupungilta ja muutama opettajia Udmurtiasta. Opettajat toi tapahtumaan Eduard Khakimov suomalais-ugrilaisesta kulttuurikeskuksesta Sippolasta. Juhlan yleisö piti eri - ikäisten lasten esittämistä hauskoista tansseista, tyylikkäistä ja näyttävimmistä puvuista. Opettaja Udmurtiasta Iževskista yllätti järjestäjiä sujuvalla suomen kielen taidolla, hän kertoi vieraillemme ilman tulkin apua kahdella kielellä itsestään, omasta kaupungista ja alueestaan, jonka kulttuuria hän edustaa. Lapset ja aikuiset mielellään osallistuivat yhdessä perinteisiin peleihin, jota Natalia Dmitrieva opetti. Hän esitti myös lauluja udmurtin kielellä. Juhlan päätteeksi kaikille vieraille tarjottiin teetä, keksejä, jäätelöä. Tapahtumaan osallistui 90 katsojaa ja 20 taiteilijaa. Seuraavana päivänä Svetljatshki -tanssiryhmä piti kaksi yhteistä konserttia haminalaisen tanssiryhmän “Yllätyksen” kanssa Vehkalahtisalissa. Konsertit sujuivat hyvin. Kahden konsertin jälkeen Svetljatshki lähtivät tutustumiskäynnille Pappilansalmen kouluun. Kiitos koulun pääjohtaja Suvi Takkiselle mielenkiintoisesta opastuksesta. Haminassa oleskelun ohjelma ei päättynyt siihen, ryhmä kävi RUK-museossa kouluvierailun jälkeen. Ryhmän ohjaajat ilmaisivat kiitoksensa vierailun ohjelman toteuttamisesta Suomi-Venäjä seuralle, Rodnik ry:lle, Vehkalahden ja Pappilansalmen kouluille.

30.3. Kehitys- ja luovuuden keskus Kymen Helmi Kotkasta esitteli Vehkalahtisalissa näytelmän “Sammakkoprinsessa” lapsille. Yhdistys auttoi mainonnassa ja järjesti kahvion, jossa vieraili noin 100 ihmistä.

18 - 20.4. yhteistyössä Kolibri ry:n kanssa järjestettiin perheleiri Lintukodossa. Useilla perheillä oli upea kolme päivää luonnossa, juteltiin keskenään, saunottiin, harrastettiin avantouintia. Leirin aikana järjestettiin liikunnallinen ja opettavainen peli "Matka maailman ympäri tunnissa" ja erilaisia työpajoja, mm. pääsiäisaskartelu, Sateenkaari pullossa, Pelmenit. Teinit vanhempiensa kanssa osallistuivat “Oikeuksien julistus” -peliin. Psykologi Irina Levikari auttoi käsittelemään perheen ilmaantuvia ongelmia tyttöjen ja poikien kasvaessa. Keskustelu esikoululaisten vanhempien psykologin kanssa kesti melkein kaksi tuntia, vanhemmat esittivät Irinalle monia kysymyksiä ja keskustelivat lasten kasvattamisessaan. Historiallisen luennon aikana historioitsija Galina Vangonen kertoi Suomen ja Skandinavian maiden muodostumisesta. Yleisön mieltä kiehtoi viikinkien, normannien, varjagien ja ristiretkeläisten seikkailut ja valloitukset. Toisen päivän illallinen järjestettiin nuotion ympärille, paistettiin makkaraa ja perunoita. Iltaisin lapsille järjestettiin diskoja ja elokuvia, juotiin teetä lettujen kera. Kolmannen päivän aamuna oli hauska peli. Lasten pienryhmät tutkivat leirin aluetta, etsivät pupuja, jotka ovat itse maalanneet edellisenä päivänä ja keräsivät niiden nimet. Leiriin osallistui 22 henkilöä.

3.5.  Konserttiin “Keväinen ystävien hymy”, joka on osa II kansainvälistä festivaalia "Ystävien piirissä". Konsertin järjestivät kulttuuri- ja koulutuskeskus Anit Oy, Suomi-Venäjä seura Haminan osasto ja Rodnik ry. Ennen konserttia ja tauon aikana Rodnik ry:n pitämässä kahviossa vieraili noin 80 ihmistä.

5.5. Kansanlauluryhmä Rodnik johtajansa Alexandr Pshedromirskiyn kanssa osallistui Kauniaisissa ”Nordic Discoveries”-festivaalin. Kansainvälisen taiteellisen kilpailun järjesti festivaali- ja kilpailuohjelmien keskus “AT HIGH”. Siihen osallistui valtava määrä ryhmiä ja sooloartisteja eri mailta ja Suomen eri puolilta..

9.5. Voittopäivä ja Eurooppa-päivä. Aamulla 11 yhdistyksen jäsentä vieraili kaatuneiden neuvostolentäjien haudalla Tykän maatilalla, siivosi hauta talven jäljiltä, kunnioitti kaikkien sodissa kaatuneiden muistoa hiljaisella hetkellä ja muisteli omia sukulaisensa, jotka osallistuivat toiseen maailmansotaan. Tilaisuus jatkui teepöydän ääressä Rodnik ry:n tiloissa, johon tuli lisää osallistujia. Svetlana Virolainen luki omia runojaan.

17.5. Kotkan kirjastossa näyteltiin "Petja ja Punahilkka"-satu, yleisö 45 ihmistä.

22.5. lasten ja vanhempien ryhmä teki perheretken Vilniemeen, osallistui 32 henkilöä.

3.6. Päättäjäiskonsertti ”Musiikin ja tanssin loistoa”. Tällä kertaa taiteilijat ja katsojat otettiin vastaan ​​kaupunginteatterin upeassa viihtyisässä salissa. Vieraat olivat ihastuksissaan kansanlauluryhmä "Rodnik" ja tanssistudio "Pikku-Omena saavutuksista. Konsertin ohjelmassa on ollut tanssinumerot, kansanlaulut, sekä Alla Suonisen ja Svetlana Virolaisen sooloesitykset. Runoilija Robert Rozhdestvenskyn ja Elena Nikolaevan runot esitti Galina Minailchenko. Galinan tyttärentytär, Dasha Rudenko, esitti suomalaisen koskettavan Pupu-laulun. Konsertin nuoret vieraat olivat pienten lasten lauluryhmä ”Kolme toivomusta” Kymen Helmista Kotkasta. He esiintyivät ensimmäistä kertaa niin suuressa salissa! Kiitämme Vladimir Saraykinia teknisestä avusta! Konsertin päätteeksi Ilona Suoniselle ja Severi Suoniselle oli luovutettu venäjän kielen stipendi ja voitosta Pietarin valtionyliopiston järjestämässä venäjänkielisessä kirjoituskilpailussa.  Konsertin jälkeen sekä esiintyjät että yleisö kokoontuivat teatterin kahvilaan juomaan teetä kakun kerä. Kiitos Olga Zakharovalle, Nadezhda Zlobinalle, Elena Savchishkinalle, Larisa Savkovalle ja Tatiana Kobzevalle herkullisista kakuista ja lämminhenkisestä asiakaspalvelusta. Ja Alla Suonisen kakku sai "Maailman herkullisimman" tittelin. Konserttiin osallistui noin 70 katsojaa, esiintyjä oli yhteensä noin 30 henkilöä.

4 - 20.6. Rodnik ry järjesti lasten kesäleirin. Tänä vuonna 17 lapsella oli upea aika leirillä. 8 lasta tuli meille Venäjältä. Leiriltä kuusi ohjaajaa sai kesätyötä. Monet lapset ovat tuttuja edellisiltä leireiltä, olemme iloisia, että he haluavat palata joka kesä meille. Lyhyesti leirin ohjelmasta: vierailu Tykkimäki-huvipuistossa Kouvolassa ja kahdesti Polkuautojen puistossa Haminassa, vierailu Kolibri ry:n Lintukodon leirillä, terveyspäivä Tarmolassa, vaellus Tervasaareen, yöpyminen Rentola-mökissä, videomateriaalien kuvaaminen, monia pyöräily- ja kävelyretkiä, tapaamisia suomalaisen Kumppanuus Hilma järjestämän kesäleirin kanssa, matka Haminan historiallisiin paikkoihin, osallistumista luterilaisen seurakunnan päiväleiriin, Tee itse-pizza, lounas ravintolassa, käynti uimahallissa kerran viikossa, vierailu kirjaston näyttelyssä, tutustuminen Manski-nuorisotaloon, lautapelit ja ulkoleikit. Kiitos paljon kaikille työntekijöille: Vladimir Saraykin, Olga Zakharova, Elena Savchishkina, Larisa Savkova ja Nadezhda Zlobina upeista aterioista, terveyteemme huolehtimisesta, tilojen puhtauden varmistamisesta ja ystävällisyydestänne! Paljon kiitoksia nuorille avustajille: Toni Tervolle, Anna Tuomiselle, Ksenia Pelgoselle, Ilona Suoniselle, Severi Suoniselle ja Sasha Saraykinalle. Leirin pääohjaaja ja inspiroija on Irina Levikari, pääohjaajan avustaja Irina Saraykina.

17 - 20.7. Osana historiallista festivaalia ”Miekat, muurit, musketit” Venäläinen lounastupa ja teehuone pidettiin Kauppiaantalomuseon pihalla ja tarjottiin kuudennen kerran vieraille venäläisiä ruokia. Lounaan ruokalista sisälsi keittoja, borschia, soljankaa tai rassolnikia, lettuja, terveellisiä vihannespihvejä, tuoreita vihanneksia, kvassia, hedelmäjuomia, teetä, kahvia. He yrittivät keittää Rassolnik-suolakurkkukeittoa ja vihannespihvejä kokeiltiin ensimmäistä kertaa tarjoaa asiakkaille, onnistuneesti. Nämä ruoat olivat tosi suosittuja. Lounaalla klo 11–14  keskiaikaista musiikkia soittava yhtye Dark River Viipurista viihdytti kahvion vierailijoita museon pihalla aidolla keskiaikaisilla ja tyylitellyillä kappaleilla. Dark River:in musiikki sopii erinomaisesti festivaaliin teeman ja tunnelmaan.  Neljän päivän aikana Venäläisessä lounastuvassa vieraili 336 ihmistä.

13.9. yhdistys osallistui kaupungin perinteiseen Valojen yö - tapahtumaan. Tänä vuonna järjestimme kahvion, jossa tarjottiin perinteisiä venäläisiä leivonnaisia, arpajaisia ​​lapsille Onnen pyörä ja käsintehtyjen lelujen myynti. Paljon kiitoksia ihanalle leipojalle Larisa Niemeläiselle ja avustaja Tatiana Kobzevalle sekä myyntikojun myyjille Ljubov Sergejevalle, Natalia Galdinalle ja Elina Pumalaiselle. Kiitos suunnittelija Julia Domoratskaialle käsityötuotteista. Onnen pyörä-arpajaispelistä vastasivat Tatiana Kobzeva, Kirill Shipniagov ja Irina Saraykina. Kiitämme Vladimir Saraykinia järjestys- ja kuljetustehtävien tehokkaasta hoitamisesta. Kahvion kävijämäärä oli noin 190 henkilöä.

17.10.  Satuviikon aikana lasten ja nuorten teatteristudion uudet näyttelijät esittelivät ensimmäisen esityksensä ”Kuka sanoi Miau?”.   Nuoret näyttelijät kotkalaisen Kolibri ry teatterikerhosta lausuivat Krylovin faabeleita “Varis ja Kettu” ja “Susi ja Karitsa”. Illan päätteeksi bloggaajat Irina Komissarova Tveristä ja Vera Trefilova Izhevskistä (Udmurtia), jotka voittivat Suomi-Venäjä seuran järjestämän kilpailun osana Sugrifest-festivaalia, kertoivat itsestä ja omasta työstä. Koska Satuviikon teemana oli ”Taika ja magia”, Oksana Hivuka esiintyi taikurin roolissa ja esitti taikatemppuja. Salissa oli 85 katsojaa ja 17 taiteilijaa.  Esityksen jälkeen kaikki nauttivat teetä kakun kera. Kiitämme Irina Saraykinaa ja Natalia Galdinaa virvokkeista sekä Victoria Galkinaa avusta kahviossa. Tapahtuma pidettiin perinteisesti Kasper-salissa Haminan pääkirjaston kutsusta.

9.11. pidettiin perinteinen tapahtuma "Venäläinen ilta". Paljon kiitoksia kaikille “Onnen lintu”-ohjelman luojille unohtumattomasta kokemuksesta ja lämpimästä ilmapiiristä säveltäjä Aleksandra Pahmutovan 90-vuotisjuhlalle omistetulla illalla. Anna Mantere, Vera Kruglik ja Alla Suoninen esittivät kappaleita, jotka koskettivat yleisöä. Erityiset kiitokset karismaattiselle Valeri Salpagaroville upeasta äänestään ja erinomaisesta esiintymisestään, positiivisten tunteiden merestä, lempeästä, kunnioittavasta asenteesta kaikkien rakastaman säveltäjän teoksiin! Kiitos konsertin juontajalle Olga Pussiselle. Illan toinen osa oli yhteislaulua Alexandr Pshedromirskiyn säestyksellä. Haluamme myös ilmaista kiitollisuutemme kaikille ”tausta - työntekijöille”: Valentina Kempi valokuvasi tapahtuma, Kirsi Karvanen, Irina Saraykina, Natalya Galdina, Tatiana Kobzeva tarjosivat omatekoisia upeita leivonnaisia, kuumaa vahvaa kahvia ja herkullisia kakkuja. Syvä kiitollisuus vapaaehtoisillemme, Olga Dubokille, Elena Suur-Uskille ja Galina Kougappille. Tapahtumaa varten vuokrattiin Kulmakiven tilat. Iltaan osallistui 55 vierasta, 3 taiteilijaa Helsingistä ja yksi Pietarista.

10.11. Vehkalahtisalissa pidettiin Isänpäivälle omistettu III kansainvälisen festivaalin "Ystävien piirissä" konsertti. Festivaalin järjestivät Suomi-Venäjä seura Haminan osasto, Fiana Oy, Kumppanuustalo Hilma ja Rodnik ry. Konsertti pidettiin ystävällisessä ilmapiirissä, yleisö otti lämpimästi vastaan ​​ryhmät Pietarista, Sovetskiy-asutuksesta, Viipurista, Kotkasta ja Haminasta. Festivaaliin osallistui myös kansanlauluryhmä "Rodnik".

25.11. Perinteiseen pikkujoulun viettoon yhdessä Suomi-Venäjä seuran kanssa kokoontui 35 ihmistä viihtyisään Haminan teatterin kahvilaan. Illassa esiintyi Svetlana Virolainen. Hän lauloi venäjäksi ja suomeksi ja lausui runojaan. Joululauluja laulettiin tietysti kaikki kuorossa. Pentti Hannula lauloi ja Ilpo Ristola soitti haitaria. Riitta Kuusinen piti jouluvisan yleisölle. Sitten on ollut arpajaiset hienoinee palkintoineen.

18.12. Lasten joulujuhla. Lasten ja nuorten teatteristudio ilahdutti juhlan vieraita ohjelmalla ”Kosmillion ystäviä”. Juhla pidettiin kahdessa vaiheessa: ensiksi taaperoikäisille ja sitten vanhemmille lapsille. Juhla varten vuokrattiin Kulmakiven tilat. Kahdessa näytöksessä kävi yhteensä 73 lasta ja 78 vanhempaa.  Esiintyjät 17 henkilöä.

Muut tapahtumat

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Olga Zakharova oli työkokeilussa Rodnik ry:ssä. Hänen tavoitteena oli parantaa ammattitaitoa kynsihoidon alalla ja hän tarjosi kynsien hoitoa halukkaille.

13 ja 14.4. Rodnik ry:ssä järjestettiin “Kotiparturi- kampaaja”- työpaja. Mestarikurssin vetäjänä toimi alan asiantuntija Elena Ermoshkina. Mestarikurssissa osallistujat saivat mahdollisuuden oppia yksinkertaisia ​​leikkauksia, tutustua muotoilun perusteisiin ja vapaaehtoiset mallit saivat uusia kampauksia. Työpajaan osallistui 23 henkilöä.

23.4. Jokavuotinen virkistyspäivä Rodnik ry:n työntekijöilleen ja harjoittelijoille JHL-ammattiliiton mökillä "Rentola". Virkistyspäivään osallistuivat lähes kaikki Haminan ja Virojoen toimistotyöntekijät, yhteensä 15 henkilöä.

8.5. Alla Bychkova suunnitteli järjestävänsä keväällä työpajan "Tee-se-itse-koruja", mutta valitettavasti ehdotus ei herättänyt kiinnostusta.

18.5. Rodnik ry:ssä pidettiin kaikille avoimia tapaamisia psykologin Alena Mukhinan, vanhempien ja lasten vuorovaikutukseen ja ongelmiin perehtyneiden asiantuntijan Pietarista kanssa, 10 henkilöä.

27.5.   Seminaari "Diagnoosi “Kadonnut” tai miten löytää omaa elämä” Rodnikissa. Seminaarin vetäjänä toimii Ludmila Karvinen, 10 osallistujia.

24.9. alkaen Rodnik ry:n tiloissa pidetään kerran viikossa neuvonta maahanmuuttajille Virkaneuvo. Joka kerta on 1-4 kävijää.

2.12. Rodnik järjesti Suomi-Venäjä seuran pyynnöstä ruokapaja Salaatti "Olivier", johon osallistui 6 henkilöä, vetäjänä toimi Tatiana Kobzeva ja Stina Piironen tulkkasi suomen kielelle.

4.12. Jouluinen avoin työpaja pidettiin lastenkerhossa. Elena Nechaevan ja Irina Riattin ohjauksessa lapset tekivät puisia joulukoristeita. Valitettavasti osallistuja oli hyvin vähän, vain 4 lasta.

5.12. Kolibri ry tutustutti Rodnikissa ikäihmisiä hankkeeseen “Digituki elämään”, paikalla oli 5 henkilöä.

16.12. kansanlauluryhmä "Rodnik" kokoontui harjoitukseen ja pikkujoulun viettoon "Rentola" -mökille, 10 henkilöä oli paikalla.

Matkat

7.6. Käynti Lintukodossa, Kolibri ry:n pitämässä lasten kesäleirillä.

12.6. Kesäleiriläisten bussimatka Kouvolaan huvipuistoon.

4-10.8. Nuoret aktiiviset ja lahjakkaat Rodnik ry:n jäsenet Severi ja Ilona Suoninen, venäjä vieraana kielenä kansainvälisen kirjoituskilpailun voittajat, sekä Vlad Leonardo Martikainen ja Maria Kaikkonen osallistuivat kulttuuri- ja koulutusohjelmaan "Zdravstvuj, Venäjä!", joka toteutettiin 4.-10. elokuuta Kazanissa. Ryhmän johtajana oli Alla Suoninen. Kaakonkulman Maahanmuuttajat Rodnik ry on kiitollinen Open Space LLC: lle ja sen työntekijöille, Venäjän federaation Suomen tasavallassa olevan suurlähetystön Rossotrudnichestvon edustajille ohjelman korkeasta valmistelu- ja toteutustasosta.

3. Kerhojen ja studioiden toiminta

Kiinalainen voimistelu - kerho

Kerho toimi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Tunnit pidettiin kolmessa eri lajissa: u-shu, zi-gun ja taizi. Tunnit piti lajien asiantuntija Nikolai Bashkirov. Yhteensä aikuisille ja lapsille pidettiin 13 tapaamiskertaa.

Pikkunallet - lasten kerho pidettiin säännöllisesti koko vuoden keskiviikkoisin, yhteensä 32 kertaa, joka kerta osallistujia oli 8-10. Kerhossa lapset saivat tietoa ympäröivästä maailmasta, leikkivät, tekivät käsitöitä, oppivat ruoanlaittoa, askartelivat ja paljon muuta. Kerhon ohjaajana toimi Irina Saraykina.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla järjestettiin säännöllisesti keskiviikkoisin ala- asteen koululaisten ”Hyvien ystävien kerho”. Tatiana Kobzeva ohjasi kerhon toiminta vapaaehtoisena ohjaajana. Kuuden kuukauden aikana kerhoa pidettiin 16 kertaa, osallistujia oli 8–12 koululaista joka kertaa.

Seniorikerho kokoontui Tatiana Kobzevan ohjaamana keskustelemaan monenlaisista aiheista tai kerhon jäsenet vierailivat yhdessä Haminan erilaisissa kiinnostavissa paikoissa. Kerho kokoontui vuoden aikana 19 kertaa, kokouksiin osallistui 5-6 ikäihmistä.

Suomen kielen ryhmä kokoontui säännöllisesti kerran tai kahdesti viikossa. Tunnit pidettiin kahdessa ryhmässä: alkeistaso ja keskitaso.  Vuoden aikana pidettiin yhteensä 35 ryhmän tapaamista, 5-7 osallistujaa joka kerta. Opettajina toimineet Irina Levikari ja Kirsi Karvanen.

Lasten venäjän kielen ryhmä aloitti toimintansa 24.9. Lapset jaettiin kahteen ryhmään, kieliosaamisen mukaan. Jokaisen ryhmän tapaamiset pidettiin kerran viikossa. Yhteensä oli 23 kertaa, 3–7 osallistujaa joka kerta. Ryhmien ohjaajana toimi Alla Suoninen.

Esikoululaisten liikuntakerho "Time to sport"

Liikuntakerho harjoitteli 1–3 kertaa viikossa Boris Kuznetsovin johdolla. Kerhon tavoite on lasten fyysisen kunnon ylläpito ja kehittäminen. Toteutettiin yhteensä 49 harjoituskertaa.

Lasten ja nuorten teatteristudio

Aloitti toimintansa 25.9. Teatteristudion porukka kehitti ja esitteli Lasten joulujuhlan ohjelman sekä nukketeatteriesitys ”Kuka sanoi miau?”  Satuviikon aikana.

Aikuisten draamakerho

Aikuisten draamakerho valmisti käsikirjoitus ja esiintyi Laskiainen-tapahtumassa. Aikuiset kerholaiset osallistuivat myös venäjänkieliseen näytelmään “Petja ja Punahilkka” Kymenlaakson lasten kulttuuriviikkojen aikana ja suomenkieliseen “Tyttö joka astui leivän päälle” Rasisminvastaisen viikon aikana.

Tapahtumia ja näytelmiä varten kirjoitettiin käsikirjoituksia, valmistettiin lavasteita ja nukkeja, harjoitettiin yleensä 3–5 kertaa ennen esitystä. Yhteensä harjoituksia kummassakin studiossa järjestettiin 27 kertaa.

Tanssistudio Pikku-Omena

Tanssistudio Pikku-Omena Svetlana Virolaisen ohjaamana tapasi useita kertoja viikossa. Studiossa on ollut kaksi eri-ikäistä ryhmää, lapset ja nuoret. Yhteensä tapaamisia oli 33  ja harjoituksia pidettiin, lapset kussakin ryhmässä oli 4-12.

Kansanlauluryhmä "Rodnik"

Harjoituksia järjestettiin säännöllisesti koko vuoden ajan, yhteensä 10 kertaa. Ryhmää johti Alexandr Pshedromirsky,aktiiviset osallistujat ovat Alla Suoninen, Svetlana Gubareva, Galina Minailchenko, Elena Rasinen, Olga Fokina-Karvonen, Aleksei Samonchik, Elena Utkina, Lubov ja Vladimir Bakan, Lilia Rippinen.

Esityksiin osallistui Svetlana Virolaisen ohjaama tanssistudio Pikku-Omena. Esitykset pidettiin 9.3. Laskiaisessa, 23.3. Simeon-salissa Rasisminvastaisen viikon tapahtumassa ja 3.6. Haminan kaupunginteatterissa.

 Yhdistyksen kirjasto

Vuoden aikana yhdistyksen kirjastossa kävi 34 ihmistä, lainattiin 89 kirjaa.

4. Kokoukset

15.1. Alla Suoninen osallistuu kokoukseen Ravimäki yhdistyksessä. Teemana on ollut osuuskunnan perustaminen Haminaan.

16.1. Vladimir Saraykin osallistui Rasisminvastaisen viikon suunnittelupalaveriin.

21.1. Alla Suoninen osallistui ohjausryhmän kokoukseen Haminan Ohjaamossa.

1. - 3.2. Irina Saraykina Rodnik ry:n edustajana osallistui matkalle Ouluun yhdessä Suomi- Venäjä seuran kanssa.

5.2. Rodnik kutsui Kotka-Haminan seudun venäjänkielisiä yhdistyksiä yhteiseen tapaamiseen. Kokouksessa käsiteltiin yhteistyömuotoja ja mahdollisuuksia, kokoukseen osallistui maahanmuuttajakoordinaattori Anu Kilpinen Kotkasta.

18.2. Vladimir Saraykin osallistui Rasisminvastaisen viikon suunnittelupalaveriin.

8.3. Alla Suoninen osallistui osuuskunnan perustamista käsittelevään kokoukseen Kumppanuustalo Hilmassa.

12.3. Vladimir Saraykin osallistui Rasisminvastaisen viikon suunnittelupalaveriin.

14.3. Yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen osallistui 16 jäsentä ja 18 delegoitua ääntä. Keskustelun jälkeen vuosisuunnitelmaan tehtiin lisäyksiä. Kokouksessa Irina Saraykina valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi ja Tatiana Kobzeva varapuheenjohtajaksi. Hallitukseen valittiin kaksi uutta jäsentä: Olga Dubok ja Ganna But.

28.3. Alla Suoninen osallistui Raatihuoneella kokoukseen, joka käsitteli osuuskunnan perustaminen Haminaan.

4.4. Alla Suoninen osallistui osuuskunnan perustamista Haminaan koskevaan kokoukseen EKYT ry:ssä.

15.4. Irina Saraykina osallistui Haminan nuorisopalveluiden järjestämään kokoukseen nuorisotyöstä kaupungin pääkirjaston Kasper-salissa.

20.5. Rodnikissa pidettiin suunnittelu- ja työpalaveri lasten kesäleirin järjestämisestä.

28.5. Alla Suoninen osallistui Maahanmuuttojaoston kokoukseen Kouvolan ELY-keskuksessa.

28.6. Irina Saraykina osallistui kaupungintalossa pidettyyn suunnittelupalaveriin kahvion järjestämisestä historiallisen festivaalin aikana.

26.8. Irina Saraikina kävi neuvottelut varhaiskasvatuksen esimiehen Essi Lappalaisen kanssa lasten liikuntakerhon järjestämisestä ja mahdollisuuksista harjoitella päiväkodin liikuntasalissa.

19.9. Rodnik ry järjesti konsultointipalveluiden työpajan (Virkaneuvo). Tilaisuuteen osallistui maahanmuuttajakoordinaattori Anu Kilpinen Kotkasta.

25.9. Alla Suoninen osallistui ohjausryhmän kokoukseen Ohjaamossa.

26.9. Tapaaminen Haminan kaupungin henkilöstöpäällikkö Pia Nordmanin kanssa, joka halusi tutustua yhdistyksen ajankohtaisen tilanteeseen, toimintaan ja keskustella yhteistyössä Haminan kaupungin kanssa.

30.9. Irina Saraykina osallistui Kotkassa infotilaisuuteen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisessä.

15.10. Elena Nechaeva osallistui kokoukseen "Tule ja vaikuta" Kotkassa.

16.10. Irina ja Vladimir Saraykinit kävivät Sippollassa tapaamassa venäläisiä bloggaajiaa ja kutsuivat ne osallistumaan Rodnik ry järjestämään tapahtumaan Satuviikolla.

26.10. Ganna But ja Irina Saraykina osallistuivat Suomen ensimmäiseen ystävyys- ja yhteistyöfoorumiin Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingissä.

Yhdistyksen hallituksen kokoukset pidettiin 4 kertaa: 19.2., 17.4., 27.5. ja 16.9.

Irina Saraykina osallistui vuoden aikana Rodnik ry:n edustajana Suomi-Venäjä seuran Haminan osaston hallituksen kokouksiin ja vuosikokoukseen.

5. Talous

Yhdistys sai toiminta-avustuksia seuraavilta: Haminan kaupunki, nuorisoyhdistyssopimus 100 € ja kaupungin tuki työnohjaajan palkkaukseen 15000 . Muita tuloja olivat jäsenmaksut, tulkkaus- ja käännöspalvelumaksut, muut kannatusmaksut ja yhteistyössä järjestettyjen tapahtumien sekä oman toiminnan tuotot. Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä yhdistys sai korvauksena yhteensä 523,96€.

Yhdistyksen talous on vakaalla pohjalla. Taseen loppusumma on 38768,80 . Tilikauden alijäämä on 10515,83 . Hallitus esittää vuosikokoukselle, että tilikauden voitto/tappio siirretään voitto- ja tappiotilille ja käytetään yhdistyksen toimihenkilöiden palkkaamiseen sekä puskurirahastona uusien hankkeiden toiminnan käynnistämiseen.

Kiitämme sujuvasta yhteistyöstä seuraavia: Haminan kaupunki, Haminan museotoimi, HaLiiLii-hanke, Suomi-Venäjä seuran Haminan osasto, Kotien puolesta ry Hilma kumppanuustalo, Flamingo ry, Arbor Mundi ry, Haminan Teatteri ry, Monikulttuurinen toimintakeskus Mylly ry, Tykän tuulimylly ja Haminan VIP-nuoret sekä kaikkia toimintaan osallistuneita ja sitä avustaneita.


 

 

Irina Saraykina,                                                 Elena Suur-Uski,

puheenjohtaja                                                  rahastonhoitaja